Articole diverse

small logo
  • Ce este columbofilia?

     Ce este columbofilia? Esta, pe de o parte, o mare pasiune, iar, pe de alta parte, o adevarata stiinta. Nu este suficient sa detii un anumit numar de porumbei, oricat de mare ar fi acesta, pentru a putea spune ca esti columbofil. A fi cu adevarat columbofil inseamna a cunoaste aceste gingase pasari, comportamentul , nevoile si modul lor de viata!
         Sportul columbofil, aceasta arta a zborului, este un sport care, pe cat este de frumos si de captivant, pe atat este de complex. Pentru ca un porumbel sa poata zbura in concursuri, dar, si mai mult, pentru a obtine anumite performante, este nevioe de multa munca, rabdare, de mult timp petrecut in preajma acestuia, si nu in ultimul rand, de cunoastere. Acesti porumbei au nevoie de o atentie si de o ingrijire speciala, care trebuie sa li se acorde inca din prima zi de viata, daca nu chiar mai devreme. Si aceasta ingrijire se refera de la mediul in care traiesc, pana la alimentatie, reproductie, la antrenamente si la programul zilnic care trebuie sa fie riguros stabilit.
         Cum se desfasoara un concurs? Nici asta nu e un lucru usor! Ca orice sport, are regulamente si un mod de desfasurare clar stabilit. Porumbeii participanti la un concurs sunt prezentati cu o zi, respectiv doua inaintea lansarii la clubul de imbarcare, sunt preluati de comisii, se intocmesc fise de evidenta, dupa care fiecare porumbel este clemat de catre membrii comisiei. Clemele constau intr-un CIP cu numar de identificare unic care este inregistrat de comisie, departe de ochii proprietarilor.
         In ziua inceperii concursului, porumbeii sunt lansati , sub asistenta unui delegat, din masinile speciale in care au fost transportati. Fiecare porumbel va incerca sa ajunga acasa cat mai repede cu putinta. Unii dintre se vor orienta gresit si vor zbura pana la epuizare, altii vor muri in ghearele rapitorilor sau vor fi doborati de ploi si furtuni. In mod normal, in zborul lor, porumbeii ocolesc fronturile atmosferice turbulente, dar, din dorinta de a ajunge mai repede acasa, de multe ori trec prin mijlocul lor. Sa nu uitam insa si braconierii care, in zilele de concurs, stau la liziera padurilor si impusca tot ce misca. Este, deci, destul de clar ca numai porumbeii sanatosi si bine antrenati pot face fata unui asemenea concurs, mai ales daca tinem cont de faptul ca distanta parcursa de un porumbel poate fi de peste 1000 km.
         Ajunsi acasa, dispozitivul electronic inregistreaza momentul sosirii, dupa informatiile furnizate de CIP. Aceste date vor fi trimise comisiei. Specialistii vor calcula viteza medie cu care a zburat porumbelul, in functie de distanta de la locul lansarii pana la locul de sosire al fiecarui porumbel, distanta masurata prin GPS, si se vor intocmi clasamentele. Nu este greu sa va imaginati nerabdarea cu care un columbofil isi asteapta acasa porumbelul lansat in zbor!

"ACESTE INFORMATI SUNT PRELUATE DE PE " www.clubpiranha.ro

 

Material trimis de Ing.Marius Tunduc

Articolul complet

 
Despre Noi | Realizare site: Vali Persinar | Contact: contact@pigeonclub.ro | ©2003-2006 Pigeon Club Romania